Charleston, SC

Completion: 2006

Size: 10,025 sf

The goal of the design for the PCICU was to create an open, spacious unit that would allow natural light to penetrate throughout and house 12 ICU Bays. The bays were placed along exterior walls to take full advantage of the natural light. The Nurse Station and support spaces were centered along the building corridor. The ICU bays incorporate two ceiling mounted booms and a ceiling mounted surgical light, helping keep the floor clear and clean. One boom is specifically designed for the nurses and the other is for the respiratory doctors. The open bay concept allows for many patients to be monitored at once and reduces the hospital room, cramped feeling. The central nurse station allows for full view and easy access into all 12 bays. Staff support is located behind the nurse station for easy access and is away from visitor access.

The space on the fourth floor that is now the PCICU, is located between the Surgical Trauma ICU and the hospital main Operating Rooms. Two sides of the space have light via aluminum windows on the exterior walls and an existing skylight that would remain.