Edisto Island, SC

Completion: 1997

Size: 4,050 sf

Conceived as a place to entertain extended family and friends, this house on Edisto Beach became a study in levels of privacy. Located on a narrow creek-front lot, it was apparent that the program would be well suited to be stacked vertically; the house is organized according to ascending levels of privacy desired by the owners.

The main volume of the conditioned spaces stacks upon itself on three floors with a central vertical circulation element linking the floors together. The apparent height of the house is diminished by nesting the third floor into the main body of the house and the use of hipped roofs. The deep overhangs of the roof, which provide shade for the windows and porches, also add horizontal lines to the vertical form. The house offers to its owners and their guests commanding views of the marsh and the water beyond.

The narrow site would seem to limit the scope of the view, but each level of the house, by use of wrap-around porches and numerous windows, takes full advantage of its setting. The porches become a true extension of the habitable space of the house, and have become a place for the Martin family and their guest to enjoy the shade and coastal breezes of the Lowcountry.