Bethel UMC CHIP Center

BETHEL UMC 
CHIP CENTER

Charleston, SC

Completed in 2017, the renovation and addition to this 1890s era Charleston single house met Bethel UMC’s goal to create space for their food pantry program, church administration offices, and youth group meeting spaces.


As part of the 4,900-square-foot restoration scope, the aluminum siding was removed to expose the original Dutch lap wood siding. Following the Department of Interior Standards for Rehabilitation, original materials including siding and trim were restored and repaired with materials to match the original profile. Exterior envelope improvements were achieved from the interior side in order to maintain the integrity of existing details. A new architectural shingle roof was installed, and the entire structure was repainted. In addition, the previously enclosed piazza was redesigned to reflect its original form while clearly delineating it from the existing. 

Preservation Society of Charleston

Carolopolis Award, 2017